De grote vakantie is weeral voorbij. We hebben allemaal kunnen genieten van het zonnetje op vakantie of gewoon in ons eigen land. Hoewel we weten dat de zon de grote boosdoener is voor het verhoogde aantal huidkankers vertoeven we er toch wel graag in. Maar wat heeft die zon nu allemaal teweeg gebracht met onze huid? Ik vertel het je graag in deze blog.
Aanmaak melanine
Een mooi bruin kleurtje daarvoor doen de meeste mensen het. Dit krijg je door de aanmaak van melanine. Doordat de UV-stralen op je huid terecht komen wordt er melanine aangemaakt in onze huid. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid. Heel dit proces speelt zich af in de bovenste huidlaag. Deze huidlaag bestaat nog eens uit verschillende laagjes. Onderaan deze laagjes zitten de pigmentcellen (melanocyten). Deze pigmentcellen maken pigmentkorrels aan en sturen deze naar boven. Wanneer ze bovenaan in de huidlaag zijn aangekomen heb je een bruin kleurtje.
Zoals geweten is de bovenste huidlaag de dode huidlaag. Deze schilfert ongeveer om de 28 dagen af en wordt vervangen door nieuwe dode huidcellen. Dit is dan ook de reden waarom het grootste deel van dat bruine kleurtje snel verdwijnt.
Let op! Hoe bruiner je wordt hoe meer je huid in beschermingsmodus is moeten gaan door die schadelijke UV-stralen. Je cellen worden langdurig beschadigd met alle gevolgen van dien. De melanine balans raakt verstoort waardoor er hyperpigmentatie kan ontstaan en uiteraard in erge maten huidkanker. Ga dus nooit onbeschermd in de zon en steeds met mate!
Aanmaak vitamine D
Niet alles aan de zon is slecht. Onder invloed van UV-straling gaat je huid vitamine D aanmaken in ons lichaam. Vitamine D is super belangrijk voor het lichaam, voor de botopbouw, om ons te beschermen tegen hart- en vaatziekten, (winter)depressies, diabetes, neurologische aandoeningen als MS en zelfs kanker. Vitamine D is ook belangrijk voor je huid zelf. De stof beschermt tegen zonneschade, is verder belangrijk voor een goede wondgenezing en werkt daarbij ook nog eens ontstekingsremmend.
Snellere huidveroudering
90% van de huidveroudering wordt veroorzaakt door de zon. UVA stralen (A= Aging) zijn hiervan de oorzaak. Deze gaan diep in onze huid en beschadigen ze permanent. Zonneschade heeft korte- en langetermijngevolgen.
Verbranding is een teken van zonneschade die direct zichtbaar is. In een milde vorm uit zich dit in een rode huid die warmer aanvoelt. In ernstige gevallen kunnen er blaasje met vocht ontstaan.
Eén van de meest voorkomende langtermijngevolgen is pigmentatie. Doordat je onbeschermd gaat zonnen gaat je huid teveel melanine aanmaken om zich extra te beschermen tegen zonneschade. Meestal wordt het te veel aan melanine ongelijkmatig geproduceerd waardoor het zich op kleinere plekken gaat concentreren met als gevolg pigmentvlekken.
Een ander langetermijngevolg door de zon is beschadiging van het collageen en elastine in onze huid. Collageen is een eiwit dat zorgt voor de stevigheid van je huid en elastine maakt je huid veerkrachtig. Door de zon wordt collageen en elastine afgebroken in de diepere huidlagen waardoor er vroegtijdige tekenen van huidveroudering optreden zoals rimpels en fijne lijntjes doordat de huid zijn stevigheid en elasticiteit verliest.
Vochtverlies
In de zomer zijn er heel wat factoren die verantwoordelijk zijn voor vochtverlies in de huid.
Zon, zee, strand, of het zwembad maar ook airco maken vaak deel uit van een zomervakantie. Maar de huid is hier niet zo blij mee. Het gaat hierdoor namelijk veel vocht verliezen. De natuurlijke vet- en vochtbalans geraakt verstoord waardoor de huidbarrière wordt beschadigd. Hierdoor kunnen er huidproblemen ontstaan zoals acné, een doffe huid maar ook rimpels.
Verbranding
Iedereen is ooit wel eens verbrand geweest, we weten ook dat dit heel schadelijk is voor de huid en kan leiden tot kanker.
Door overmatige blootstelling aan UV-stralen krijgt je huid een rode kleur, doordat de bloedvaten verwijden. Dit geeft aan dat je huid beschadigd is. Hierdoor ontstaat er gevaar voor je lichaam waardoor er automatisch een mechanisme in gang treedt. Deze gaat ervoor zorgen dat de schadelijke cellen zo snel mogelijk worden afgebroken, je huid gaat vervellen.
Besef dat je huid het grootste orgaan is van je lichaam en je deze goed moet verzorgen.
Het is dus heel belangrijk om nooit onbeschermd te zonnen en steeds met mate.