Salicylzuur en glycolzuur hebben beide een exfoliërende werking. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee?
Salicylzuur, wat is het?
Salicylzuur is een betahydroxyzuur (BHA). Waar AHA’s (glycolzuur) in water oplosbaar zijn, zijn BHA’s in vet oplosbaar.
Salicylzuur is een van de meest voorkomende BHA’s en wordt gewonnen uit de schors van een wilgenboom. Vaak denken mensen bij het woord zuur aan gevaarlijke bijtende stoffen, maar AHA’s en BHA’s zijn zuren met een natuurlijke oorsprong die heel geschikt zijn voor de huid.
Salicylzuur en de huid
Salicylzuur heeft net zoals glycolzuur de eigenschap om de verbindingen tussen de dode huidcellen af te breken en deze zo te verwijderen. Hierdoor wordt de celdeling gestimuleerd en ontstaat er een nieuwe huid. De kans op verstoppingen verkleint en de huid wordt egaler.
Bovendien heeft salicylzuur ook een ontstekingsremmende werking waardoor het ideaal is om in te zetten bij vettere huiden en huiden met acné. Doordat salicylzuur in vet oplosbaar is gaat het tot diep in de poriën kunnen werken. Het lost overtollig talg op in de poriën en vermindert zo de kans op verstoppingen en ontstekingen. Het is één van de beste oplossingen tegen mee-eters en gerstekorrels.
Maar salicylzuur heeft ook een kalmerende werking waardoor het ook geschikt is bij een gevoelige huid.
Beschermen, beschermen, beschermen
Bij het gebruik van salicylzuur word je huid gevoeliger voor zonlicht. Door het verwijderen van de dode huidcellen wordt de bovenste huidlaag (stratum corneum) dunner. Hierdoor is de huid extra kwetsbaar voor schadelijke gevolgen van UV-straling zoals verbranding en pigmentatie. De huid dagelijks beschermen met factor 50 is daarom van groot belang.