Reinigen, waarom is dit nu de belangrijkste stap van je huidverzorgingsroutine?

Reinigen, waarom is dit nu de belangrijkste stap van je huidverzorgingsroutine?

Het reinigen van onze huid wordt nog te vaak onderschat. Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam, een juiste verzorging is dan ook van groot belang!
Ik hoor geregeld in het instituut: “ ik reinig mijn huid gewoon snel met water.” of “ ik ben het ’s avonds vergeten en had er ook niet echt veel zin in.” Maar waarom is reinigen nu zo een belangrijke stap in onze huidverzorgingsroutine? Ik leg het je graag even uit!

Dagelijks reinigen: de eerste stap naar een mooie huid

Je hele huidverzorgingsroutine start met het reinigen. Zonder deze stap heb je meer kans op onzuiverheden en gaan de poriën verstoppen. Wil je graag resultaat in uw huidverbetering is het heel belangrijk om dagelijks 2 maal te reinigen. Je volgende producten (serum, booster, dag- en nachtcrème) worden zo beter door je huid opgenomen. De actieve bestanddelen van deze producten zullen niet door een “vuil laagje” kunnen indringen waardoor je geen resultaat zal bekomen. Draag zorg voor je huid, je hebt er maar één!

Waarom 2 maal per dag reinigen?

Het reinigen van onze huid kan je een beetje vergelijken met de vaat. Gebruiken we hiervoor enkel water zal het vuil en vet niet verwijderd worden. Met een reinigingsmiddel krijgen we een propere en vetvrije vaat. Dit is ook zo met onze huid. Volg je nog even mee?
Tijdens de nacht gaat onze huid afvalstoffen, zweet en talg afscheiden. Dit kunnen we ’s ochtends niet verwijderen met enkel water. Water gaat enkel je huid wat verfrissen maar zeker niet optimaal reinigen.
Overdag heeft onze huid heel wat te verduren. Denk maar aan schadelijke invloeden van buitenaf en pollutie (uitlaatgassen, stof, vuil, bacteriën,…) Deze komen allemaal op onze huid terecht.
’s Nachts gaat onze huid in herstelmodus, ze produceert antioxidanten en herstelt van de dagelijkse schade. Onze huid is ’s nachts het best in staat om de actieve bestanddelen van onze huidverzorging te absorberen. Reden te meer om uw huid goed te reinigen voor het slapen gaan. Wist je dat de huid tot 7x sneller veroudert als we deze niet goed reinigen?

Wat is nu een goede cleanser?

Een goede cleanser reinigt de huid zonder de huidbarrière te beschadigen. Deze huidbarrière kan je vergelijken met een soort shield. Deze wordt aangetast bij gebruik van verkeerde of te agressieve cleansers. Dit heeft uiteraard gevolgen bij de volgende stappen in je huidverzorgingsroutine.
Kies daarom voor een milde wateroplosbare cleanser die weinig tot niet schuimt en die je nadien afspoelt met lauw water. Schuimende cleansers zijn vaak te agressief voor de huid. Cleansers die je aanbrengt met een watje laten resten achter, je verspreidt als het ware het vuil over je gelaat waardoor de poriën kunnen verstoppen.
Belangrijk is ook om een cleanser te gebruiken aangepast aan je huidtype (normale, droge, gemengde of vette huid). Het is niet de bedoeling dat je huid droog, schraal of trekkerig aanvoelt na het reinigen. Hierbij droogt de cleanser je huid teveel uit wat nooit goed is. Indien je al een droge huid hebt gaat deze nog vatbaarder worden voor schadelijke invloeden van buitenaf. Als je een vette huid hebt en je huid voelt droog aan na het reinigen wilt dit zeggen dat de cleanser teveel talg verwijdert. Hierdoor gaat de huid net meer talg produceren waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.
Voelt je huid na het reinigen nog vet aan dan is er nog vuil achtergebleven waardoor de poriën verstopt kunnen raken.

Welke ingrediënten zie je best niet in je cleanser?

Om te weten of je een goede cleanser gebruikt is het altijd aan te raden om even de ingrediëntenlijst te bekijken. In heel veel cleansers zitten irriterende ingrediënten zoals alcohol. Deze werken als een soort ontvetter, dus gaan talg oplossen maar beschadigen hierbij je huidbarrière een beetje. Hierdoor word je huid droger omdat ze vocht verliest. Gebruik je dit maar eens af en toe kan het niet zo een kwaad, gebruik je dit veelvuldig dan krijg je problemen. Vaak zit deze alcohol ook in lotion. Dit willen we dus niet. Staat alcohol zoals Alcohol Denat, Benzyl alcohol, ethanol mee bovenaan in je ingrediëntenlijst kan je dit product best vermijden. Staat deze onderaan je lijst is dit verwaarloosbaar en kan je het product blijven gebruiken.
Maar niet alle alcohol is slecht. Je hebt ook goede alcohol namelijk de “vettige” alocoholsoorten zoals Cetyl Alcohol, Lanolin Alcohol, Cetaeryl Alcohol die je wel graag terugvindt. Deze gaan het vocht insluiten en je huid zachter maken.
Basisregel: hoe hoger een ingrediënt op de ingrediëntenlijst staat, hoe hoger de concentratie in het product!

Vergeet je lotion niet!

De volgende belangrijke stap is de lotion. Het één gaat niet zonder het ander! Lotion zorgt ervoor dat de PH-waarde (zuurtegraad) van je huid terug herstelt wordt. Het gaat ook nog restjes van je cleanser alsook nog vuil en make-up verwijderen. Het gaat je huid hydrateren, kalmeren en je volgende producten beter doen opnemen door je huid. Deze mag dus zeker niet ontbreken!

Welke cleanser is geschikt voor jouw huid? 
Download hier de cleanser gids!

Terug naar blog

Reactie plaatsen